fbpx

Orto-K

Orto-K är det givna valet för barn och ungdomar som börjar utveckla närsynthet. Detta då Orto-K håller tillbaka utvecklingen av närsynthet med ca 50% jämfört med om man använder vanliga linser eller glasögon.

Orto-K är ett system för att omforma hornhinnan och på så sätt komma tillrätta med synfelet. Man kan likna det vid en reversibel variant av synfelskirurgi. Tekniken har funnits i ca 40 år så ut säkerhetssynpunkt är den väl beprövad. Dock är det först de senaste åren har den tekniska utvecklingen gjort det möjligt att med säkerhet förutspå resultatet av synkorrigeringen. Orto-K fungerar för närsynta och närsynta med astigmatism/brytningsfel, tyvärr kan man inte behandla översynta. Behandlingen går till så att man sover med en typ av kontaktlins i ögonen under natten och sedan tar man ut den på morgonen. Kontaktlinsen formar om hornhinnan och minskar dess kupighet och på så sätt minskar ögats brytkraft och närsyntheten försvinner. Effekten sitter i ca en eller två dagar beroende på hur länge man gått under behandling och är fullständigt reversibel om man av någon anledning vill avbryta behandlingen.

Orto-K är det perfekta valet för personer som har bristande komfort med vanliga linser oavsett om det beror på torrhet i ögonen eller dammig och smutsig arbetsmiljö. Det är även lämpligt för personer som utöver idrotter där man riskerar att tappa linserna som t.ex. simning eller kampsport.